Bij het referendum in Turkije zijn mogelijk tot 2,5 miljoen stemmen “gemanipuleerd”.
Dat zei een van de waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) dinsdag tegen de Oostenrijkse radiozender ORF.
“Er is een verdenking dat tot 2,5 miljoen stemmen gemanipuleerd kunnen zijn”, zei Alev Korun, een Oostenrijkse parlementariër. Ze doelde op het besluit van de Turkse kiesraad om zondag ook stembiljetten zonder officiële stempel goed te keuren.
Korun zei ook dat de Turkse politie twee van haar collega’s hinderde in de stad Diyarbakır. De parlementariër verwees verder naar video’s op sociale media, waarin te zien lijkt te zijn dat mensen meerdere keren een stem uitbrengen. De echtheid van die beelden is nog niet vastgesteld.
“Dergelijke klachten moeten erg serieus genomen worden”, zei Korun. “Ze zijn zo omvangrijk dat ze de uitkomst van de stemming zouden omdraaien.”
Uit de voorlopige uitslag van de volksraadpleging bleek zondag dat voorstanders van het uitbreiden van de presidentiële bevoegdheden met 51 procent nipt in de meerderheid waren.
Turkse juristen kritisch
Er zijn meer kritische geluiden te horen, zoals van de Turkse beroepsvereniging van advocaten TBB. Die stelt dat de kiesraad de wet
heeft overtreden door ongestempelde stembiljetten toch te accepteren.
De advocaten spreken in een verklaring over een "illegaal besluit". Medewerkers van stembusbureaus zouden "zijn misleid", waardoor ze dachten dat het gepast was om ongestempelde biljetten toch goed te keuren. "De aankondiging van de kiesraad, die duidelijk tegen de wet was, heeft geleid tot onregelmatigheden", concluderen de juristen.
Het hoofd van de Turkse kiesraad, Sadi Güven, legde zondag op een persconferentie uit waarom was besloten de stembiljetten zonder officieel stempel goed te keuren. Dat gebeurde volgens Güven na een groot aantal klachten, waaronder een van de regerende AK-partij, dat medewerkers van stembureaus in gebreke waren gebleven.
Kritiek OVSE
De OVSE kwam maandag al met een kritisch rapport over de Turkse volksraadpleging. Volgens de organisatie hadden de twee partijen geen gelijke kansen.
Met name in de aanloop naar het referendum had het nee-kamp nauwelijks mogelijkheden om zijn standpunten in de media bekend te maken. In de campagne in de media was vrijwel alleen ruimte voor de standpunten van het ja-kamp dat de macht van de Turkse president wil vergroten.
"Hoewel er zondag weinig problemen waren, vond het referendum plaats onder omstandigheden waarin democratische vrijheden werden onderdrukt door de noodtoestand die in Turkije sinds de mislukte staatsgreep van vorig jaar is ingesteld", zei Cezar Florin Preda, het hoofd van de OVSE-waarnemers bij het referendum.
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan verwierp die kritiek. "Ken je plaats", zei Erdogan richting de internationale waarnemers.
In een toespraak ten overstaande van zijn aanhang in het presidentiële paleis in Ankara zei Erdogan dat Turkije zich niet herkent in het rapport van de waarnemers. "Turkije ziet, hoort of erkent de politiek gemotiveerde verslagen van de waarnemers niet."